fbpx

10e verjaardag van mijn buikverdriet

10e verjaardag van mijn buikverdriet

Dit jaar “vier” ik de 10e verjaardag van mijn buikverdriet. Eind 2013 kreeg ik een darmobstructie die in de eerste weken van 2014 bijna mijn dood betekende. De start van een ontzettend heftige tijd, tomeloos zoeken, groeien en uiteindelijk ook vinden.

Het is iets waar ik online normaal niet te diepgaand over spreek. Ik vertel natuurlijk dat het er was, maar de diepte van het verdriet en lijden daar fiets ik meestal wat omheen. Met de 10e verjaardag in het zicht, wil ik daar graag verandering in brengen. Niet persé omwille van die 10, maar omdat ik voor mijzelf duidelijk de intentie gezet heb om vanuit mijn hart te leven en mijn waarheid te delen. Ik geloof dat de wereld meer échte verhalen, meer kwetsbaarheid nodig heeft. En ik hoop dat mijn verhaal mag helpen, mag steunen voor wie het nodig heeft.

Ik voel dat ik de komende weken graag een aantal fragmenten wil delen en dan vooral de lessen die ik eruit getrokken heb. In de hoop dat jij of anderen die elementen bij zichzelf of geliefden herkennen. Herkennen, erkennen en zich zo kunnen behoeden van allerlei buikverdriet. Want hoe meer mensen ik kan helpen met mijn verhaal, hoe meer “nut” het allemaal gehad heeft.

Het doet me plezier als je reageert op dit bericht, met wat je maar wil delen.

Oja, als darmverhalen niet jouw ding zijn, is het misschien het moment om de verbinding te verbreken. 😉

De magie van Angkor Wat en het begin van mijn verhaal

Ik schrijf dat ik 10 jaar buikverdriet “vier”. Maar de aanloop van mijn verhaal begint eigenlijk 11 jaar en 1 maand geleden, op één van de meest magische plekken ter wereld: de rode zandwegen in Cambodja, onderweg naar Angkor Wat.

Ik moest even luidop lachen toen ik mij realiseerde dat het 11 jaar en 1 maand geleden begon. 2023 is namelijk het jaar van de 1’tjes voor mij. Het begon al in januari, toen Nolan – de mini man van ons leven – ons gezin kwam vervoegen op 11/1 om 11u11. Maar ook de rest van het jaar waren er opvallend veel 1’tjes. 111 zou het getal zijn van de nieuwe hoofdstukken en groei. Dat klinkt als een goede samenvatting van mijn 2023 tot nu toe. Toeval? 😉 Hoe dan ook, vandaag 11/10/2023 leek mij dan ook het ideale moment om te starten met mijn verhaal.

Maar dat terzijde, terug naar de zandwegen. Het is 2012, ik ben in Cambodja en de zon brandt. Ik zit in een tuktuk met mijn broers en schoonzus en we zijn onderweg naar Angkor Wat, ook bekend als (onofficieel) wereldwonder. En met rede, het jungle overgroeide tempelcomplex is werkelijk magisch te noemen.

Terwijl ik de tempels bezoek, heb ik een ongemakkelijk gevoel in mijn buik. Ik ben geconstipeerd. Zomaar ineens. Voor het eerst in mijn leven. Maar dit is ook mijn eerste verre en lange reis, dus ik ben niet bezorgd. Verandering van eten en een flinke jetlag zal wel aan de grondslag liggen, toch?

En eerlijk is eerlijk, eigenlijk lijd ik al een heel leven lang aan pijnlijke darmen. Soms ben ik opgeblazen, soms heb ik ontzettend veel pijn, soms ben ik doodmoe en draaierig. Al besefte ik toen van die laatste 2 nog niet dat ze ook de oorsprong in mijn darmen vonden. Eigenlijk heb ik nooit een leven zonder darmproblemen en -pijn gekend. Dus constipatie is gewoon een onschuldig extraatje op de lijst. Tijdelijk, door de reis. Ja toch? Dat dit extraatje het komende jaar een bekende kwaal met verregaande gevolgen zal worden, kon ik toen nog niet inschatten.

De belangrijkste les uit Angkor Wat: constipatie is niet normaal

We horen heel vaak over constipatie en veel mensen denken dat dat er nu eenmaal bijhoort of niet erg is. Maar constipatie is niet normaal. Je behoort minimaal 1 tot 2 keer per dag naar het groot toilet te kunnen. Als dat bij jou niet het geval is, dan is er echt iets aan de hand. En hoewel menig mens zal verkondigden dat 2 of 3 keer per week naar het toilet kunnen nog echt héél ok is: dat is het niet.

Waarom constipatie ertoe doet en een hele impact kan hebben op je darmgezondheid:

Als je vaak niet naar het toilet kan, dan zal je – afgezien van alle ongemakken – een te grote heropname hebben van toxische stoffen. Ontlasting zit vol met stoffen die we uit ons lichaam willen.  Het is balast, afval. En een belangrijke eigenschap van dikke darmen is om heel veel vocht te onttrekken als de ontlasting te lang in de darm blijft zitten. Vocht dat vol zit met? Inderdaad, afvalstoffen.

En op het einde van onze darmen hebben we op de koop toe een stukje dat de endeldarm noemt. En dat rectale stukje kan heel goed stoffen opnemen, dat is ook waarom rectale medicatie (ook bekend als suppo’s) zo worden toegediend. En wat gebeurt er als daar dagen ontlasting zit? Juist ja, je neemt de toxische stoffen die je eruit wil, terug op. Ben je geconstipeerd, dan vergiftig je dus eigenlijk jezelf beetje bij beetje. Je lever moet harder werken, je nieren en andere organen ook. En dat terwijl ze al zoveel te doen hadden. Als je er zo naar kijkt, dan klinkt het ineens minder onschuldig toch?

Tips voor het oplossen van constipatie: voeding en intoleranties

  1. Meer goede vetten: We eten vaak te weinig goede vetten. Ze hebben ons op een bepaald moment bang gemaakt van vet, terwijl goede vetten net helend voor ons zijn. Voeg veel koudgeperste olijfolie, virgin kokosolie (of mct olie), goede boter, vette vis en bijvoorbeeld avocado en noten toe aan je voeding.
  2. Meer vezels: we eten veel te weinig vezels, meer groentjes en fruit zijn echt de way to go. (Opgelet: voor gezonde darmen! Bij “kapotte” darmen kunnen meer vezels net veel meer klachten geven, dan moeten we het lichaam eerst de kans geven om dat te herstellen alvorens we het aantal vezels significant opdrijven. Krijg jij dus steeds buikpijn, opgeblazen gevoel of klachten van veel vezels, dan moet je eerst op darmherstel focussen.) Veel mensen doen het heel goed op een kiwi of een pruim in de ochtend.
  3. Gefermenteerde dranken & groentjes: Hoe meer hoe beter! Zeker rodebietenkvass is een sterspeler als het gaat over constipatie. (Meer gefermenteerde voeding zorgt ook voor een beter microbioom en de impact daarvan is nog vele malen groter dan alleen het verhelpen van constipatie!) Ik ken persoonlijk een heleboel mensen die dankzij een glaasje water kefir per dag elke dag naar het toilet kunnen.
  4. Geen voeding waar je intolerant aan bent: Samen met constipatie komt vaak (micro)-ontsteking van de darm voor. Dit zorgt ervoor dat darm niet doet wat hij moet doen en de peristaltiek (darmbewegingen die ontlastingen naar buiten duwen) soms vertraagt. Als je je intoleranties in kaart brengt en die tijdelijk uit je eetpatroon haalt, hebben je darmen de ruimte om zich te herstellen. (Je kan je intoleranties voorstellen als schuurpapier op de darmen).

Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, maar zijn dit zeker al een paar concrete waardevolle tips waarmee je aan de slag kan gaan. In onze praktijk zien we dat we door bovenstaande tips toe te passen, (+ de juiste voeding en supplementen) de meeste mensen heel snel van hun constipatie vanaf zijn. Bij chronische en langdurige constipatie kan dat langer duren, maar we zien eigenlijk altijd beterschap.

Het vervolg: mijn keelonsteking en ziekenhuisopname in Vietnam

In het deel 2 vertel ik je meer over de keelonsteking die ik 10 dagen later kreeg in Vietnam en hoe ik uiteindelijk door antibiotica in het ziekenhuis van Hội Ann belandde. En natuurlijk wat ik daaruit leerde.

Laat me weten wat je van deel 1 vond!

Kim Van Buikgeluk

8 comments so far

HildeGeplaatst op2:01 am - okt 12, 2023

Dank je wel om dit te delen.

GrietGeplaatst op12:41 pm - okt 12, 2023

Hier na 10 jaar buikverdriet ook al 4 jaar buikgeluk door zelf op zoek te gaan en mijn voeding aan te passen. Ik heb er al heel veel over gelezen, maar toch nog nieuwe interessante dingen gehaald uit jouw blog! Bedankt om jouw verhaal en jouw kennis te delen!

MartineGeplaatst op7:32 am - okt 14, 2023

Instant buik gelukkig als ik je lees 🍀🙏🏻🍀

LeenGeplaatst op8:40 pm - feb 7, 2024

Fijn om dit te lezen… Ik was ooit in Angkor Watt en hou er mooie herinneringen aan over.
Tips voor het oplossen van constipatie zijn heel waardevol!

Geef een reactie