fbpx

Buikgeblog

10e verjaardag van mijn buikverdriet

Dit jaar “vier” ik de 10e verjaardag van mijn buikverdriet. Eind 2013 kreeg ik een darmobstructie die in de eerste weken van 2014 bijna mijn dood betekende. De start van een ontzettend heftige tijd, tomeloos zoeken, groeien en uiteindelijk ook vinden.

Het is iets waar ik online normaal niet te diepgaand over spreek. Ik vertel natuurlijk dat het er was, maar de diepte van het verdriet en lijden daar fiets ik meestal wat omheen. Met de 10e verjaardag in het zicht, wil ik daar graag verandering in brengen. Niet persé omwille van die 10, maar omdat ik voor mijzelf duidelijk de intentie gezet heb om vanuit mijn hart te leven en mijn waarheid te delen. Ik geloof dat de wereld meer échte verhalen, meer kwetsbaarheid nodig heeft. En ik hoop dat mijn verhaal mag helpen, mag steunen voor wie het nodig heeft.

Ik voel dat ik de komende weken graag een aantal fragmenten wil delen en dan vooral de lessen die ik eruit getrokken heb. In de hoop dat jij of anderen die elementen bij zichzelf of geliefden herkennen. Herkennen, erkennen en zich zo kunnen behoeden van allerlei buikverdriet. Want hoe meer mensen ik kan helpen met mijn verhaal, hoe meer “nut” het allemaal gehad heeft.

Het doet me plezier als je reageert op dit bericht, met wat je maar wil delen.

Oja, als darmverhalen niet jouw ding zijn, is het misschien het moment om de verbinding te verbreken. 😉

De magie van Angkor Wat en het begin van mijn verhaal

Ik schrijf dat ik 10 jaar buikverdriet “vier”. Maar de aanloop van mijn verhaal begint eigenlijk 11 jaar en 1 maand geleden, op één van de meest magische plekken ter wereld: de rode zandwegen in Cambodja, onderweg naar Angkor Wat.

Ik moest even luidop lachen toen ik mij realiseerde dat het 11 jaar en 1 maand geleden begon. 2023 is namelijk het jaar van de 1’tjes voor mij. Het begon al in januari, toen Nolan – de mini man van ons leven – ons gezin kwam vervoegen op 11/1 om 11u11. Maar ook de rest van het jaar waren er opvallend veel 1’tjes. 111 zou het getal zijn van de nieuwe hoofdstukken en groei. Dat klinkt als een goede samenvatting van mijn 2023 tot nu toe. Toeval? 😉 Hoe dan ook, vandaag 11/10/2023 leek mij dan ook het ideale moment om te starten met mijn verhaal.

Maar dat terzijde, terug naar de zandwegen. Het is 2012, ik ben in Cambodja en de zon brandt. Ik zit in een tuktuk met mijn broers en schoonzus en we zijn onderweg naar Angkor Wat, ook bekend als (onofficieel) wereldwonder. En met rede, het jungle overgroeide tempelcomplex is werkelijk magisch te noemen.

Terwijl ik de tempels bezoek, heb ik een ongemakkelijk gevoel in mijn buik. Ik ben geconstipeerd. Zomaar ineens. Voor het eerst in mijn leven. Maar dit is ook mijn eerste verre en lange reis, dus ik ben niet bezorgd. Verandering van eten en een flinke jetlag zal wel aan de grondslag liggen, toch?

En eerlijk is eerlijk, eigenlijk lijd ik al een heel leven lang aan pijnlijke darmen. Soms ben ik opgeblazen, soms heb ik ontzettend veel pijn, soms ben ik doodmoe en draaierig. Al besefte ik toen van die laatste 2 nog niet dat ze ook de oorsprong in mijn darmen vonden. Eigenlijk heb ik nooit een leven zonder darmproblemen en -pijn gekend. Dus constipatie is gewoon een onschuldig extraatje op de lijst. Tijdelijk, door de reis. Ja toch? Dat dit extraatje het komende jaar een bekende kwaal met verregaande gevolgen zal worden, kon ik toen nog niet inschatten.

De belangrijkste les uit Angkor Wat: constipatie is niet normaal

We horen heel vaak over constipatie en veel mensen denken dat dat er nu eenmaal bijhoort of niet erg is. Maar constipatie is niet normaal. Je behoort minimaal 1 tot 2 keer per dag naar het groot toilet te kunnen. Als dat bij jou niet het geval is, dan is er echt iets aan de hand. En hoewel menig mens zal verkondigden dat 2 of 3 keer per week naar het toilet kunnen nog echt héél ok is: dat is het niet.

Waarom constipatie ertoe doet en een hele impact kan hebben op je darmgezondheid:

Als je vaak niet naar het toilet kan, dan zal je – afgezien van alle ongemakken – een te grote heropname hebben van toxische stoffen. Ontlasting zit vol met stoffen die we uit ons lichaam willen.  Het is balast, afval. En een belangrijke eigenschap van dikke darmen is om heel veel vocht te onttrekken als de ontlasting te lang in de darm blijft zitten. Vocht dat vol zit met? Inderdaad, afvalstoffen.

En op het einde van onze darmen hebben we op de koop toe een stukje dat de endeldarm noemt. En dat rectale stukje kan heel goed stoffen opnemen, dat is ook waarom rectale medicatie (ook bekend als suppo’s) zo worden toegediend. En wat gebeurt er als daar dagen ontlasting zit? Juist ja, je neemt de toxische stoffen die je eruit wil, terug op. Ben je geconstipeerd, dan vergiftig je dus eigenlijk jezelf beetje bij beetje. Je lever moet harder werken, je nieren en andere organen ook. En dat terwijl ze al zoveel te doen hadden. Als je er zo naar kijkt, dan klinkt het ineens minder onschuldig toch?

Tips voor het oplossen van constipatie: voeding en intoleranties

  1. Meer goede vetten: We eten vaak te weinig goede vetten. Ze hebben ons op een bepaald moment bang gemaakt van vet, terwijl goede vetten net helend voor ons zijn. Voeg veel koudgeperste olijfolie, virgin kokosolie (of mct olie), goede boter, vette vis en bijvoorbeeld avocado en noten toe aan je voeding.
  2. Meer vezels: we eten veel te weinig vezels, meer groentjes en fruit zijn echt de way to go. (Opgelet: voor gezonde darmen! Bij “kapotte” darmen kunnen meer vezels net veel meer klachten geven, dan moeten we het lichaam eerst de kans geven om dat te herstellen alvorens we het aantal vezels significant opdrijven. Krijg jij dus steeds buikpijn, opgeblazen gevoel of klachten van veel vezels, dan moet je eerst op darmherstel focussen.) Veel mensen doen het heel goed op een kiwi of een pruim in de ochtend.
  3. Gefermenteerde dranken & groentjes: Hoe meer hoe beter! Zeker rodebietenkvass is een sterspeler als het gaat over constipatie. (Meer gefermenteerde voeding zorgt ook voor een beter microbioom en de impact daarvan is nog vele malen groter dan alleen het verhelpen van constipatie!) Ik ken persoonlijk een heleboel mensen die dankzij een glaasje water kefir per dag elke dag naar het toilet kunnen.
  4. Geen voeding waar je intolerant aan bent: Samen met constipatie komt vaak (micro)-ontsteking van de darm voor. Dit zorgt ervoor dat darm niet doet wat hij moet doen en de peristaltiek (darmbewegingen die ontlastingen naar buiten duwen) soms vertraagt. Als je je intoleranties in kaart brengt en die tijdelijk uit je eetpatroon haalt, hebben je darmen de ruimte om zich te herstellen. (Je kan je intoleranties voorstellen als schuurpapier op de darmen).

Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, maar zijn dit zeker al een paar concrete waardevolle tips waarmee je aan de slag kan gaan. In onze praktijk zien we dat we door bovenstaande tips toe te passen, (+ de juiste voeding en supplementen) de meeste mensen heel snel van hun constipatie vanaf zijn. Bij chronische en langdurige constipatie kan dat langer duren, maar we zien eigenlijk altijd beterschap.

Het vervolg: mijn keelonsteking en ziekenhuisopname in Vietnam

In het deel 2 vertel ik je meer over de keelonsteking die ik 10 dagen later kreeg in Vietnam en hoe ik uiteindelijk door antibiotica in het ziekenhuis van Hội Ann belandde. En natuurlijk wat ik daaruit leerde.

Laat me weten wat je van deel 1 vond!

Workshop Buikgeluk Groenten fermenteren

Super tips voor misselijkheid en andere maagproblemen

Op zoek naar tips om je misselijkheid en/of andere maagproblemen aan te pakken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ben jij (vaak) misselijk? Heb je last van een opgeblazen maag of zelfs maagpijn? Hier vind je een aantal tips die je op natuurlijke manier snel beter kunnen doen voelen. We geven je 5 tips over dingen die je kan eten en drinken en 3 leefstijl tips om maagproblemen de wereld uit te helpen.

1. Voeding

Het allerbelangrijkste is om je voeding onder de loep te nemen. Maagklachten ontstaan vaak doordat je de verkeerde dingen eet. Die problemen kunnen zowel ontstaan in je darmen als in je maag zelf. Soms is het een verstoring op de maag; PH, bacteriën of maagklimaat. Maar soms zijn het ook de darmen die ervoor zorgen dat de maag verstoord geraakt. Belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten* zodat bacteriën en virussen geen kans krijgen om je maag te verstoren.

Is je maag flink overstuur dan is het eten van lichtverteerbare voeding het beste idee. Denk aan soep, (kippenbouillon), droge crackers, etc.

*gezond en gevarieerd eten is ook afhankelijk van je verteringskracht. Zo zijn rauwe groenten heel erg gezond. Maar als je ze niet goed verteert, dan is het op dit moment misschien niet de meest ideale voeding voor jou. Als je hierbij hulp nodig hebt, dan kan je steeds een afspraak maken.

2. Verzachtende thee: misselijkheid

Zowel kamille, gember als muntthee staan ervoor bekend om je maagklachten te kunnen verzachten. Zij hebben kalmerende stoffen die maagproblemen verminderen. Gember is de beste keuze als je misselijk bent. Munt en kamille hebben dan ook weer een verzachtende werking op je darmen. Thee is veruit één van de beste tips om misselijkheid snel te verminder.

3. (Plantaardige) yoghurt

Yoghurt is zeer licht verteerbaar en zit ook barstensvol goede bacteriën. Een ideale compagnon dus om je maagklimaat te gaan herstellen. Zorg er wel zeker voor dat je kiest voor een natuur yoghurt, zonder toevoegde suikers of smaakjes. Die laatste kunnen weer een voedingsbodem zijn voor slechte bacteriën en dat willen we natuurlijk niet. Ikzelf ben een grote fan van de amandelyoghurt van Abbot Kinney.

4. Appelazijn

appel azijn buikgeluk fermenteren zelf maken

Appelazijn is een wondermiddel om je PH te herstellen. Heb je vaak last van maagzuur, dan is appelazijn je beste vriend. Wist je dat maagzuur zowel een tekort als een teveel aan maagzuur kan signaleren? In je slokdarm zit een afsluitsphincter (geen klepje zoals men vaak zegt), die open en dicht kan gaan. Die gaat open bij zowel teveel als te weinig maagzuur. Zeker bij dat laatste zijn maagzuurremmers dan ook niet de goede oplossing, omdat je lichaam dan nog meer maagzuur moet produceren om te kunnen blijven werken. Appelazijn is op dat moment veel nuttiger. Heb je teveel aan maagzuur, dan zal extra azijnzuur van buitenaf zorgen voor minder eigen maagzuur en zo verlichting bieden. Heb je tekort, dan zal appelazijn aanvullen.

Let op: drink appelazijn nooit puur, verdun het altijd in een glas water. Drink 2 tot 3x per dag een glas water met appelazijn; met in totaliteit maximaal 2 eetlepels per dag. Kies ook voor een appelazijn waar de appelmoer nog in zit. (Of maak je appelazijn zelf: leer hier fermenteren) Die herken je aan een troebele kleur en wat bezinksel in de fles. Je zal ook woorden als niet gepasteuriseerd en gefilterd op de fles zien staan. Dit zorgt ervoor dat je ook een heleboel probiotica binnenkrijgt. Die zijn zowel goed voor je maag- als je darmmicrobioom.

5. Gefermenteerde dranken en groentjes

kimchi zuurkool workshop groenten fermentatie

Eigen zuurkool, kombucha of waterkefir zorgen voor een miljarden aanvoer van diverse nuttige bacteriën. Het onderzoek naar de voordelen is talrijk en overweldigend. Het ondersteunt onder meer je immuunsysteem, helpt bij je vertering, zorgt voor een beter microbioom, boost je energie, … En ga zo maar door.

We raden aan om bij elke maaltijd een lepel zelfgemaakte gefermenteerde groentjes te eten of een glaasje waterkefir/kombucha te drinken. Dit komt je maag, maar ook je darmen ten goede!

Hieronder vind je nog 3 tips voor misselijkheid en maagproblemen, die geen betrekking hebben of wàt je eet of drinkt, maar wel op hoe je eet en drinkt. Als je beide tips combineert, zal je zien dat je snel minder last zal krijgen.

6. 30 minuten blijven zitten

Om een goed vertering te stimuleren kan je best na een maaltijd 30 minuten rechtop blijven zitten. Als je gaat liggen met een volle maag, heb je meer kans op reflux. Wil je daarna toch liggen? Ga dan liggen op je linkerzij.  Zo kan je maag zich beter ledigen en beter werken.

7. Kauwen

Last but certainly not least: zorg dat je voldoende kauwt. Je lichaam maakt allerlei spijsverteringsenzymen (ik noem die ook vaak de voedingsscharen of knippertjes), die ervoor zorgt dat je lichaam goed kan verteren. Een deel wordt al in de mond gemaakt, een ander deel wordt pas in de maag en dunne darm toegevoegd. Door goed te kauwen geef je je lichaam wat voorbereidingstijd én moet minder geknipt worden. Want dat heb je zelf al gedaan. Men raadt aan om elke hap wel 50x keer te kauwen

8. Eten in rust

Probeer in ieder geval om rustig te eten en je ook te focussen op je eten (en niet te vergaderen/op social media te zitten, etc.). Mensen die snel tussendoor eten (of schrokken), happen vaak meer lucht waardoor ze een opgeblazen maag krijgen. Eet je ontspannen, dan loopt je vertering beter en voel je ook beter wanneer je voldaan bent en je maag vol is. Zo kan je al veel maagproblemen voorkomen!

Op zoek naar nog meer tips voor misselijkheid of wil je graag ondersteuning om voorgoed van je maag- en/of darmproblemen vanaf te komen? Plan dan gerust een afspraak (kan ook online!) of kom naar onze workshops of volg een cursus. Hier leren we jou alles over fermenteren, gezonde voeding en immuniteit!

Buikgeluk in de krant

Op 11 april ging de eerste online workshop vegan kaas door en die was meteen een groot succes!

Een journaliste van het belang van limburg was ook aanwezig en schreef er dit krantenartikel over:

Gelukkig zijn zowel zij als haar partner fan van de kaasjes, zoals je kan lezen!

Ook goesting gekregen gekregen om een online workshop te volgen? Ons volledige aanbod vind je hier!

acerola kers

Tips voor je immuniteit

Ons lichaam heeft gelukkig van nature een immuunsysteem dat indringers zoveel mogelijk buiten houdt. En als we ons lichaam de juiste voeding geven, helpt het ons om gezond en vitaal te blijven. In dit artikel wil ik je dan ook graag een aantal tips rond voeding meegeven die kunnen bijdragen aan het goed functioneren van je lichaam en je immuunsysteem.

Voorkomen is beter dan genezen

In eerste instantie moet je proberen om een besmetting te voorkomen. Dat doen we op dezelfde manier voor elk virus, met een goede basishygiëne:

  • Handen regelmatig wassen, zeker na het aanraken van voorwerpen die vaak worden vastgenomen zoals bv. deurklinken
  • Papieren zakdoekjes maar 1x gebruiken
  • Hoesten en niezen in je elleboogholte in plaats van in je handen
  • Kamers en je huis regelmatig verluchten
  • Nauwgezet de regels van de overheid rond social distancing volgen

Daarnaast is het een goed idee om je lichaam te ondersteunen. Dat doe je vooral door gevarieerd te eten, dat wil zeggen zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit. Als je dat doet, krijgt je lichaam de juiste bouwstenen om je afweer optimaal te organiseren. Maar ook sommige supplementen kunnen helpen bij het normaal functioneren van je lichaam.

Vitamine C in voeding
Acerola kersen

Als het over immuniteit gaat, is vitamine C de absolute sterspeler onder de vitamines. Dankzij vitamine C wordt je bindweefselbarrière namelijk veel steviger en je krijgt een normale immuunrespons.

Wie aan vitamine C denkt, denkt meteen aan appelsienen of citroenen. Nochtans zijn er heel veel andere voedingsmiddelen die veel meer vitamine C bevatten. De echte toppers zijn acerola kers, rozenbottel, zwarte bessen en chilipepers.

Zij bevatten maar liefst tot 10x zoveel vitamine C als een sinaasappel. De acerolakers vind je vooral in Latijns-Amerika en is bij ons amper te verkrijgen. Maar de andere 3 toppers vind je overal.

Ook groenten zoals peterselie, tuinkers, bladgroenten, rode paprika en kolen bevatten veel vitamine C. Deze kan je dus beter veelvuldig aan je dieet toevoegen.

Vitamine C als supplement

Een goed supplement moet 2 zaken bevatten:

  1. L-ascorbinezuur: een soort vitamine C die even goed wordt opgenomen als de natuurlijke variant in groenten en fruit.
  2. Bioflavonoïden (acerola, rozenbottel, citrus, …): dit zijn stofjes die van nature aanwezig zijn in groenten en fruit en die de opname én de werking van vitamine C sterk bevorderen.

Ik krijg vaak de vraag welk supplement ik dan neem en dat is de vitamine C van Mannavital, omwille van bovengenoemde redenen.

Vitamine D als supplement

Ook vitamine D draagt bij aan de normale werking van je immuunsysteem. In ons belgenland krijgen we trouwens maar zelden genoeg zon om onze vitamine D-voorraad voldoende op peil te houden. Daarom zeggen ze wel eens dat vitamine D, de D van doorlopend is.

Kies voor een vet-variant, indien mogelijk. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en in vet is ze namelijk beter opneembaar.

Fermentatie voor je buik
Zuurkool & kimchi


Wie Buikgeluk volgt, zal het mij al vaker horen zeggen hebben: gezondheid begint in je buik. We weten namelijk dat 90% van je immuunsysteem zich in je darmen afspeelt.

Dankzij alle aanwezige micro-organismen, vitamines, mineralen én enzymen in fermentaties, ondersteunt dit de werking van onze darmen. Naast de aanwezige probiotische micro-organismen in zuurkool, is het ook een goede leverancier van vitamine C.

Dus wil je je lichaam een plezier doen? Pas dan je voeding aan, eet gevarieerd, eet en drink gefermenteerde producten zoals kimchi en kefir.

Nood aan meer energie of welbevinden, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer me en dan gaan we samen op zoek.

Kombucha gingerbug kefir kvass buikgeluk gingerbeer kimchi zuurkool sauerkraut

Tips voor boze buiken

Ik maakte vorige week nog eens nader kennis met een buikgriep en wow, was ik even vergeten hoe beroerd je je kan voelen. 🙈 Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat dit een paar jaar geleden mijn leven was.

100 keer per dag naar het toilet, al krampen krijgen als je maar aan eten ruikt. Je hondsberoerd voelen als je toch een hapje durft te eten. En doodop zijn. Uitgeput van je uit de zetel te heisen en terug naar bed te gaan. Wat een absolute verschrikking.

Het doet anderzijds natuurlijk wel erg goed om te weten dat die dagen achter mij liggen. En dat mijn buik nog wel durft borrelen, maar dat ik aan die verschrikking inmiddels ontsnapt ben. #YouCanDoItToo!

Nu, in die jaren met intense buikpijn heb ik wel een heleboel tips en tricks verzameld die je wat beter doen voelen of herstel bevorderen.

Hieronder geef ik je dan ook graag mijn lijstje en

1. Warmte!

Mijn aller-absolute nummer 1.

Warmwaterkruik
Gerelateerde afbeelding

Al in het ziekenhuis, was dit het enige dat een beetje hielp. In het begin gebruikte ik een kersenpittenkussentje, maar dat blijft niet lang warm. Daarom zijn we vrij snel overgeschakeld op een oldfashioned warmwaterkruik. Ik maak ze meestal erg heet en draai er een handdoek rond. Naarmate de kruik afkoelt kan je ze zonder handdoek gebruiken. Blijft uren warm en is dus stukken handiger dan zo’n kersenpitkussentje.

Bad
Afbeeldingsresultaat voor bad

Als ik echt heel intense krampen heb, ga ik voor een heet bad. Daar zit ik dan in tot mijn buik wat rustiger word. Let wel op als je heel erg uitgeput bent, dat je niet in slaap valt. Been there, done that.

Om je bad ook een nuttige functie te geven, voeg ik vaak wat magnesiumzout toe. Magnesium wordt gebruikt in meer dan 350 processen in je lichaam en kan ook bij ziekte helpen om wat sneller te herstellen. Het helpt te ontspannen en bij vermoeidheid. Na zo’n bad voel ik me vaak verkwikt. Ik bestel mijn zout meestal online. (Disclaimer: ik heb geen enkele band met dit bedrijf, ik ben gewoon erg tevreden over hun product)

2. Ruimte in je buik
Afbeeldingsresultaat voor child pose adriene

Het komt er vooral op neer om fysiek ruimte in je buik te creëren. Dit doe je vooral door op handen en knieën te gaan zitten. Je zal hierdoor merken dat je de krampen veel makkelijker kan opvangen. Je lichaam krijgt letterlijk de ruimte om z’n ding te doen, waardoor buikpijn veel sneller gaat liggen.

Mensen die yoga doen, zullen de kindhouding wel kennen. In dit filmpje toont Yoga with Adriene de positie perfect voor. Dit is eigenlijk een van de meest comfortabele posities bij buikpijn. Sowieso kan ik yoga aanraden als preventieve hulp om je buik wat “losser” te maken en je immuniteit te verbeteren.

3. Massage
Person Doing Massage

Veel mensen masseren hun buik bij krampen, maar vaak kan je beter de rug masseren. Bij hevige krampen masseer je beter je twee flanken of het midden van de rug. De zijkant van je onderrug kan je zelf heel goed masseren. Als je in child pose kan iemand anders dat uiteraard ook heel goed voor je doen. Dit is iets wat overigens ook heel goed werkt bij kleine kinderen of babies.

4. Food!
Water
Fluid Pouring in Pint Glass

Alles begint en staat met wat je eet én drinkt. Bij buikgriep is het vooral belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft. Je kan eventueel ook een beetje honing en wat ongeraffineerd zeezout in je glas doen, zodat je voldoende mineralen en suiker binnenkrijgt. Honing is daarnaast ook antibacterieel, dus dat is mooi meegenomen.

Kleine maaltijden

Om je spijsvertering wat rust te gunnen, kan je best kleine maaltijden die makkelijk verteerbaar zijn eten. Denk aan rijst, getoast (glutvrij-) brood, aardappels, zachtgekookte groentjes zoals brocolli of worteltjes, etc. Vaker eten – en voorkomen dat je maag leeg is – zorgt er ook voor dat je minder misselijk bent.

Gember
Ginger and 2 Lemon Fruit

Ook gemberthee (met citroen) kan helpen als je erg misselijk bent. Kan je echt niet binnen houden, dan kan je er ook voor opteren om een aantal druppels etherische gemberolie op te lossen in kokosolie. Als je dat in je buik masseert, zal dat ook helpen.

Appelazijn
Bragg Appelazijn Troebel Bio 473ml

Heb je veel last van brandend maagzuur? Dan kan zowel komen door een tekort of een overmaat aan maagzuur. Appelazijn helpt bij het herstel van een gezonde zuurtegraad. Los een soeplepel appelazijn op in een glas lauw water en drink dit op op je nuchtere maag of bij je eten.

Gefermenteerde dranken en groenten

En ten slotte, de gefermenteerde dranken en groenten naturlijk! Deze zijn niet alleen de supersterren bij ziekte, maar zeker ook in een gezond voedingspatroon!

Dankzij de fermentatie bevatten deze dranken en potjes overheerlijke groenten extra veel vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten zij ook veel goede bacteriën die kunnen helpen bij het herstel van de balans in je buik. Dagelijks een kleine portie zuurkool of een glaasje kefir kunnen heel erg helpen.

Kombucha gingerbug kefir kvass buikgeluk gingerbeer kimchi zuurkool sauerkraut

Voel je dat je ziekt wordt, dan kan je zelfs elk uur een klein slokje nemen of eten. Het beschermt je tegen ziekteverwekkers, helpt bij je herstel én is nog eens erg lekker.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot de sleutelrol van de vele fermentaties die ik dagelijks nuttig in mijn herstelproces was en is. Dat én gezonde voeding zijn echt mijn redding geweest. Ik probeer dit verhaal dan ook aan zoveel mogelijk mensen door te geven, zodat iedereen terug mag genieten van tonnen Buikgeluk.

Wil je ook graag leren fermenteren? Kijk dan zeker eens bij ons workshopaanbod. Wil je graag wat meer inzicht in welke voeding jouw buikgeluk kan herstellen? Kom eens langs!

2019

Op het eind van elk jaar, blik ik graag eens terug. 2019 was een verrassend jaar, met als persoonlijk hoogtepunten onze quasi afgeronde verbouwing en natuurlijk onze Westkust van de VS-reis in mei. Cruisen met de campervan in nationale parken, wat was dat prachtig.

Mijn eigen buikgeluk was dit jaar beter dan ooit, sinds mijn operaties 6 jaar geleden. En in 2019 had ik het plezier om veelvuldig stukjes buikgeluk door te geven. Bijna 150 mensen werden in mijn workshops gebeten door de fermenteermicrobe. Jullie leerden massaal dranken en groenten fermenteren, en sinds het einde van het jaar ook vegan kaas maken en cocktails-mocktails shaken.

Het doet mij echt ontzettend veel plezier om te mogen horen dat deelnemers zich beter voelen, meer energie en meer buikgeluk hebben. En ook zoveel plezier ervaren in het experimenteren en genieten van het opeten van hun fermentaties. Het doet deugd dat uit de donkerste periode uit mijn leven zoveel lichtpuntjes, zoveel moois kan ontstaan.

In 2019 ben ik ook in alle stilte begonnen met persoonlijke begeleiding en coaching. Ik wilde eerst even kijken of dat iets is dat bij me past, gezien 1-1 of iets leren aan een groep een heel ander verhaal is. Maar yes, wat word ik daar blij van! Mee op zoek gaan naar wat werkt voor iemand – want iedereen is anders – en zien dat het werkt, wow! Het is uitdagend, maar ook de voldoening is heel erg groot. Andere mensen begeleiden in hun proces naar meer energie, en (buik-)geluk, geeft zin aan het verhaal dat ik heb doorgemaakt. Niet dat ik het nog eens zou willen over doen, maar het is het dan toch allemaal waard geweest.

In 2020 hoop ik dan ook om via workshops en persoonlijke begeleiding nog meer mensen te mogen bereiken en te mogen bijdragen aan hun energie, buikgeluk en gelukkig zijn. Het leven is te kort om je slecht te voelen. En ik geloof echt dat voeding, fermentatie en je darmflora/microbioom daar het verschil in kunnen maken.

Ik wens jullie dan ook een bruisend jaar, met tonnen energie, je goed voelen en natuurlijk buikgeluk. Dan heb je alvast de kickstart om er een knallend jaar van te maken.

Heel veel liefs,

Kim

Ps: Hier vind je meer informatie over persoonlijke begeleiding. De nieuwe workshops data vind je hier.

mocktail kombucha workshop fermentatie

Appel spritz

Dit recept is een absolute hit, wanneer ik het ook serveer. Verfrissend in de zomer, sprankelend met de feestdagen. Een absolute aanrader!

Ingrediënten:

  • Ijsblokjes (een handje vol)
  • 2 blaadjes basilicum
  • 2 blaadjes munt
  • 60 ml of ¼ van je glas appelsap
  • 180 ml of ¾ van je glas kombucha

Bereiding:

Doe de basilicum en de munt samen met het appelsap in de cocktailshaker en plet het goed met cocktailstamper zodat de aroma’s goed vrijkomen. Voeg de ijsblokjes toe in de cocktailshaker en schud goed gedurende 5 minuten.

Vul je met de geshakete drank en giet daarna de kombucha erbij. Garneer met een toefje munt en een appelschijfje.

Wil je er een cocktail van maken? Voeg dan 5cl campari toe in je shaker.

Klaar in 5 minuutjes en overheerlijk! Enjoy! 🥂


Nog meer lekkers?

🥂 Wil je de allerheerlijkste kombucha leren maken? Klik hier.

🥂 Meer cocktails en mocktails leren maken? Hierzo!

6 year mark

6 jaar, dat zal het eind deze maand zijn. 26 december 2019 is het 6 jaar geleden dat ik een mysterieuze obstructie kreeg, waar nog steeds de oorzaak niet van achterhaald is. 6 jaar geleden ging mijn hele gezondheid op een paar dagen tijd de dieperik in, tot mijn leven aan een zijden draadje hing.

Het is geen cadeau, dat kan ik je wel vertellen. Om van de dieperik de tocht naar boven aan te vatten. Zeker in die eerste maanden was het zo nefast en donker dat ik me heel vaak afvroeg – vanop de bodem van mijn brokkenput – of ik ooit het zonlicht weer zou kunnen zien.

Ik deel graag een stukje tekst die mijn gevoel in die periode goed samenvat. De wanhoop, angst en pijn.

“Ik zit in de wachtkamer. Maanden heb ik uitgekeken naar een moment om de dokter opnieuw te kunnen spreken. 3 maand om precies te zijn. 3 lange maanden van verscheurende buikpijn, uitputting en algemene malhaise. Maar vandaag kan ik de dokter eindelijk zien. Dat het inmiddels al kwart over elf is en dat ik een afspraak om elf uur had, dat kan me niet deren. Want ik hoop op verlossing. Op een pil die alles beter maakt. Op een antwoord op mijn vragen en op mijn angsten. Ik zoek een schouderklopje, wat begrip, maar vooral oplossingen.

“Huybrecht.” Mijn naam, eindelijk. Ik sta recht en loop samen met mijn moeder de consultatieruimte binnen. Nog geen 15 minuten later sta ik alweer buiten. Met geen antwoorden en nog minder hoop.

Ze hebben geen idee wat er aan de hand is, dus weten ze ook niet wat te doen. “Sommige mensen nemen gewoon hun hele leven lang immodium.” Ik huiver. Want immodium is niet goed. En elke dag een heel leven lang klinkt alsof het, alsof ik, nooit meer beter word(t).

Elke dag heb ik buikloop. Wat een spitsvondig woord trouwens, buikloop, want als de buik in gang schiet mag ik letterlijk lopen. Maar dat terzijde. Al meer dan 6 maand slaat mijn buik tilt bij elke hap die ik neem. Ik kom de dagen nauwelijks door, ik overleef veel meer dan dat ik leef. En niemand weet wat ik er aan kan doen.”

Waarom ik dit deel? Omdat er hoop is. En omdat ik die hoop wil delen. Er is licht aan het einde van de tunnel is, ook al lijkt het soms niet zo.

Uit pure wanhoop, ben ik zelf op zoek gegaan naar de puzzelstukken, naar sleutels om mijn gezond te herwinnen. En die heb ik ook gevonden. In rust, natuur, beweging, voeding en fermentatie. Nee, het is geen rocket science, maar het werkt.

En sindsdien bouw ik aan een lichaam dat steeds sterker wordt. Ik zorg voor de juiste voeding, afgestemd op wat ik nodig heb. En ik fermenteer als een malle, zodat mijn microbioom floreert. Ik zoek, ik tweak, ik optimaliseer. Ik verleg grenzen. Ik vergaar kennis, ik groei. Ik bouw en bouw en bouw.

De tornado in mijn buik is al lang gaan liggen. En ik geniet van de zon op mijn snoet, terwijl ik de tocht naar boven verder zet. Ik kijk naar de eindstreep in de verte en denk: “Als ik straks boven ben, beklim ik die berg die hiernaast ligt.” Op een dag word ik beter dan ooit.

Buikgeluk meets Hills & Mills

Op 7 juli 2018 vond het Buikgeluk en Hills & Mills event plaats. Overdag gaf ik 2 fermentatie workshops summerdrinks, mocktails & limonades en ’s avonds kwamen Papa Kazmi en zijn geweldige team toen Indiaas voor ons koken. Uiteraard was er ook kefirlimonade te verkrijgen! We zorgden voor wel 30 liter. Maar hoe kwam het ook alweer dat we dit evenement georganiseerd hebben?

Toen ik 2 jaar geleden de eerste keer in Delft kwam, had mijn lieve vriendin Hannelore een tafeltje bij Hills & Mills geboekt. Ze had online gelezen dat het niet alleen een gezellig en heerlijk restaurant is, maar dat ze ook erg goed zijn in het bereiden van healthy food en rekening houden met intoleranties. Gezien ik – zoals jullie weten- gluten- en lactose-intolerant ben, is dat laatste voor mij erg belangrijk. Ik was onmiddellijk verliefd op de leuke sfeer, het verrukkelijke eten en bovenal de chefkok himself, Papa Kazmi. Ondertussen ben ik al meerder malen in Delft geweest en bezoeken we steevast Hills & Mills. (Ok, ik geef toe, we zijn erzelfs al 2x in één weekend gaan eten.)

Op mijn laatste blogpost over mijn bezoek aan Hills & Mills vorig jaar, kreeg ik ontzettend veel reactie. Meer dan 20.000 mensen hadden onze post gezien en we kregen wel 100 berichtjes. Zoveel enthousiasme konden we niet negeren! Daarom besloten Batul van Hills & Mills en ik om de landen en handen in elkaar te slaan om samen een geweldig event op poten te zetten.

En zo gebeurde het. Ik huurde de Zuidkant – wat een geweldige plek is dat toch – en plande mijn workshops en het foodevent in. Wat spannend, zouden er wel genoeg mensen komen?

Wel, we hadden niet gedacht dat jullie zo enthousiast zouden zijn! De fermentatieworkshops waren in 3 dagen uitverkocht en ook het foodevent verkocht met 90 foodies nagenoeg uit.

Bedankt voor zoveel liefde!

Recept: creamy pasta goodness

Lazy sunday, dus dan is het tijd om iets nieuws uit te proberen.

Ik wilde al heel lang eens cashewsaus maken maar op de een of andere manier heeft het toch een hele tijd geduurd. Maar vandaag was het dan eindelijk zover en wow, wat is dit lekker! Een hele crèmerige textuur, net als bechamel maar dan 100 keer gezonder. Dit komt zeker nog vaak op tafel.

We maakten een heerlijke glutenvrije pasta klaar met tomaatjes, paprika en asperges overgoten met de smeuige cashewsaus. Om je vinger bij af te likken!

Hoe begin je eraan?

Bereidingstijd: 20 minuten

Cashewsaus

Benodigdheden voor 4 personen

– 200 gr Cashews

– Citroensap

– Scheutje water

– Peper, zout en nootmuskaat

Laat de cashews een paar uur weken (4u is ideaal maar korter kan ook) zodat ze goed zacht worden. Giet het water weg en spoel ze schoon. Blend ze daarna met een scheutje water, citroensap en de kruiden in de blender of foodprocessor. Even proeven en bijkruiden indien nodig.

Pastasaus

Benodigdheden

– 1 ajuin

– 2 teentjes knoflook

– 2 paprika’s

– 1 bussel groene asperges

– 100 gr kerstomaatjes

– 1 pakje (glutenvrije) pasta

Zet wat water op een hoog vuur op om de pasta te koken. Snij ondertussen je groentjes fijn.

Bak de ajuin en knoflook in wat olijfolie kort bruin. Voeg daarna de gesneden paprika en asperges toe. Roerbak je groentjes kort en laat ze daarna even sudderen.

Voeg je pasta toe aan het kokende water.

Als je groentjes beetgaar zijn voeg je tomaten en de cashewsaus toe. Laat 2 minuutjes sudderen.

Giet je pasta af en klaar!

Ter afwerking kan je ook nog een beetje edelgist of kaas over je heerlijke bord smeuïge pasta sprenkelen.

Smakelijk!

 

 

 

 

12