fbpx

Buikgeblog

Workshop Buikgeluk Groenten fermenteren

Super tips voor misselijkheid en andere maagproblemen

Op zoek naar tips om je misselijkheid en/of andere maagproblemen aan te pakken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ben jij (vaak) misselijk? Heb je last van een opgeblazen maag of zelfs maagpijn? Hier vind je een aantal tips die je op natuurlijke manier snel beter kunnen doen voelen. We geven je 5 tips over dingen die je kan eten en drinken en 3 leefstijl tips om maagproblemen de wereld uit te helpen.

1. Voeding

Het allerbelangrijkste is om je voeding onder de loep te nemen. Maagklachten ontstaan vaak doordat je de verkeerde dingen eet. Die problemen kunnen zowel ontstaan in je darmen als in je maag zelf. Soms is het een verstoring op de maag; PH, bacteriën of maagklimaat. Maar soms zijn het ook de darmen die ervoor zorgen dat de maag verstoord geraakt. Belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten* zodat bacteriën en virussen geen kans krijgen om je maag te verstoren.

Is je maag flink overstuur dan is het eten van lichtverteerbare voeding het beste idee. Denk aan soep, (kippenbouillon), droge crackers, etc.

*gezond en gevarieerd eten is ook afhankelijk van je verteringskracht. Zo zijn rauwe groenten heel erg gezond. Maar als je ze niet goed verteert, dan is het op dit moment misschien niet de meest ideale voeding voor jou. Als je hierbij hulp nodig hebt, dan kan je steeds een afspraak maken.

2. Verzachtende thee: misselijkheid

Zowel kamille, gember als muntthee staan ervoor bekend om je maagklachten te kunnen verzachten. Zij hebben kalmerende stoffen die maagproblemen verminderen. Gember is de beste keuze als je misselijk bent. Munt en kamille hebben dan ook weer een verzachtende werking op je darmen. Thee is veruit één van de beste tips om misselijkheid snel te verminder.

3. (Plantaardige) yoghurt

Yoghurt is zeer licht verteerbaar en zit ook barstensvol goede bacteriën. Een ideale compagnon dus om je maagklimaat te gaan herstellen. Zorg er wel zeker voor dat je kiest voor een natuur yoghurt, zonder toevoegde suikers of smaakjes. Die laatste kunnen weer een voedingsbodem zijn voor slechte bacteriën en dat willen we natuurlijk niet. Ikzelf ben een grote fan van de amandelyoghurt van Abbot Kinney.

4. Appelazijn

appel azijn buikgeluk fermenteren zelf maken

Appelazijn is een wondermiddel om je PH te herstellen. Heb je vaak last van maagzuur, dan is appelazijn je beste vriend. Wist je dat maagzuur zowel een tekort als een teveel aan maagzuur kan signaleren? In je slokdarm zit een afsluitsphincter (geen klepje zoals men vaak zegt), die open en dicht kan gaan. Die gaat open bij zowel teveel als te weinig maagzuur. Zeker bij dat laatste zijn maagzuurremmers dan ook niet de goede oplossing, omdat je lichaam dan nog meer maagzuur moet produceren om te kunnen blijven werken. Appelazijn is op dat moment veel nuttiger. Heb je teveel aan maagzuur, dan zal extra azijnzuur van buitenaf zorgen voor minder eigen maagzuur en zo verlichting bieden. Heb je tekort, dan zal appelazijn aanvullen.

Let op: drink appelazijn nooit puur, verdun het altijd in een glas water. Drink 2 tot 3x per dag een glas water met appelazijn; met in totaliteit maximaal 2 eetlepels per dag. Kies ook voor een appelazijn waar de appelmoer nog in zit. (Of maak je appelazijn zelf: leer hier fermenteren) Die herken je aan een troebele kleur en wat bezinksel in de fles. Je zal ook woorden als niet gepasteuriseerd en gefilterd op de fles zien staan. Dit zorgt ervoor dat je ook een heleboel probiotica binnenkrijgt. Die zijn zowel goed voor je maag- als je darmmicrobioom.

5. Gefermenteerde dranken en groentjes

kimchi zuurkool workshop groenten fermentatie

Eigen zuurkool, kombucha of waterkefir zorgen voor een miljarden aanvoer van diverse nuttige bacteriën. Het onderzoek naar de voordelen is talrijk en overweldigend. Het ondersteunt onder meer je immuunsysteem, helpt bij je vertering, zorgt voor een beter microbioom, boost je energie, … En ga zo maar door.

We raden aan om bij elke maaltijd een lepel zelfgemaakte gefermenteerde groentjes te eten of een glaasje waterkefir/kombucha te drinken. Dit komt je maag, maar ook je darmen ten goede!

Hieronder vind je nog 3 tips voor misselijkheid en maagproblemen, die geen betrekking hebben of wàt je eet of drinkt, maar wel op hoe je eet en drinkt. Als je beide tips combineert, zal je zien dat je snel minder last zal krijgen.

6. 30 minuten blijven zitten

Om een goed vertering te stimuleren kan je best na een maaltijd 30 minuten rechtop blijven zitten. Als je gaat liggen met een volle maag, heb je meer kans op reflux. Wil je daarna toch liggen? Ga dan liggen op je linkerzij.  Zo kan je maag zich beter ledigen en beter werken.

7. Kauwen

Last but certainly not least: zorg dat je voldoende kauwt. Je lichaam maakt allerlei spijsverteringsenzymen (ik noem die ook vaak de voedingsscharen of knippertjes), die ervoor zorgt dat je lichaam goed kan verteren. Een deel wordt al in de mond gemaakt, een ander deel wordt pas in de maag en dunne darm toegevoegd. Door goed te kauwen geef je je lichaam wat voorbereidingstijd én moet minder geknipt worden. Want dat heb je zelf al gedaan. Men raadt aan om elke hap wel 50x keer te kauwen

8. Eten in rust

Probeer in ieder geval om rustig te eten en je ook te focussen op je eten (en niet te vergaderen/op social media te zitten, etc.). Mensen die snel tussendoor eten (of schrokken), happen vaak meer lucht waardoor ze een opgeblazen maag krijgen. Eet je ontspannen, dan loopt je vertering beter en voel je ook beter wanneer je voldaan bent en je maag vol is. Zo kan je al veel maagproblemen voorkomen!

Op zoek naar nog meer tips voor misselijkheid of wil je graag ondersteuning om voorgoed van je maag- en/of darmproblemen vanaf te komen? Plan dan gerust een afspraak (kan ook online!) of kom naar onze workshops of volg een cursus. Hier leren we jou alles over fermenteren, gezonde voeding en immuniteit!

Buikgeluk in de krant

Op 11 april ging de eerste online workshop vegan kaas door en die was meteen een groot succes!

Een journaliste van het belang van limburg was ook aanwezig en schreef er dit krantenartikel over:

Gelukkig zijn zowel zij als haar partner fan van de kaasjes, zoals je kan lezen!

Ook goesting gekregen gekregen om een online workshop te volgen? Ons volledige aanbod vind je hier!

acerola kers

Tips voor je immuniteit

Ons lichaam heeft gelukkig van nature een immuunsysteem dat indringers zoveel mogelijk buiten houdt. En als we ons lichaam de juiste voeding geven, helpt het ons om gezond en vitaal te blijven. In dit artikel wil ik je dan ook graag een aantal tips rond voeding meegeven die kunnen bijdragen aan het goed functioneren van je lichaam en je immuunsysteem.

Voorkomen is beter dan genezen

In eerste instantie moet je proberen om een besmetting te voorkomen. Dat doen we op dezelfde manier voor elk virus, met een goede basishygiëne:

  • Handen regelmatig wassen, zeker na het aanraken van voorwerpen die vaak worden vastgenomen zoals bv. deurklinken
  • Papieren zakdoekjes maar 1x gebruiken
  • Hoesten en niezen in je elleboogholte in plaats van in je handen
  • Kamers en je huis regelmatig verluchten
  • Nauwgezet de regels van de overheid rond social distancing volgen

Daarnaast is het een goed idee om je lichaam te ondersteunen. Dat doe je vooral door gevarieerd te eten, dat wil zeggen zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit. Als je dat doet, krijgt je lichaam de juiste bouwstenen om je afweer optimaal te organiseren. Maar ook sommige supplementen kunnen helpen bij het normaal functioneren van je lichaam.

Vitamine C in voeding
Acerola kersen

Als het over immuniteit gaat, is vitamine C de absolute sterspeler onder de vitamines. Dankzij vitamine C wordt je bindweefselbarrière namelijk veel steviger en je krijgt een normale immuunrespons.

Wie aan vitamine C denkt, denkt meteen aan appelsienen of citroenen. Nochtans zijn er heel veel andere voedingsmiddelen die veel meer vitamine C bevatten. De echte toppers zijn acerola kers, rozenbottel, zwarte bessen en chilipepers.

Zij bevatten maar liefst tot 10x zoveel vitamine C als een sinaasappel. De acerolakers vind je vooral in Latijns-Amerika en is bij ons amper te verkrijgen. Maar de andere 3 toppers vind je overal.

Ook groenten zoals peterselie, tuinkers, bladgroenten, rode paprika en kolen bevatten veel vitamine C. Deze kan je dus beter veelvuldig aan je dieet toevoegen.

Vitamine C als supplement

Een goed supplement moet 2 zaken bevatten:

  1. L-ascorbinezuur: een soort vitamine C die even goed wordt opgenomen als de natuurlijke variant in groenten en fruit.
  2. Bioflavonoïden (acerola, rozenbottel, citrus, …): dit zijn stofjes die van nature aanwezig zijn in groenten en fruit en die de opname én de werking van vitamine C sterk bevorderen.

Ik krijg vaak de vraag welk supplement ik dan neem en dat is de vitamine C van Mannavital, omwille van bovengenoemde redenen.

Vitamine D als supplement

Ook vitamine D draagt bij aan de normale werking van je immuunsysteem. In ons belgenland krijgen we trouwens maar zelden genoeg zon om onze vitamine D-voorraad voldoende op peil te houden. Daarom zeggen ze wel eens dat vitamine D, de D van doorlopend is.

Kies voor een vet-variant, indien mogelijk. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en in vet is ze namelijk beter opneembaar.

Fermentatie voor je buik
Zuurkool & kimchi


Wie Buikgeluk volgt, zal het mij al vaker horen zeggen hebben: gezondheid begint in je buik. We weten namelijk dat 90% van je immuunsysteem zich in je darmen afspeelt.

Dankzij alle aanwezige micro-organismen, vitamines, mineralen én enzymen in fermentaties, ondersteunt dit de werking van onze darmen. Naast de aanwezige probiotische micro-organismen in zuurkool, is het ook een goede leverancier van vitamine C.

Dus wil je je lichaam een plezier doen? Pas dan je voeding aan, eet gevarieerd, eet en drink gefermenteerde producten zoals kimchi en kefir.

Nood aan meer energie of welbevinden, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer me en dan gaan we samen op zoek.

Kombucha gingerbug kefir kvass buikgeluk gingerbeer kimchi zuurkool sauerkraut

Tips voor boze buiken

Ik maakte vorige week nog eens nader kennis met een buikgriep en wow, was ik even vergeten hoe beroerd je je kan voelen. 🙈 Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat dit een paar jaar geleden mijn leven was.

100 keer per dag naar het toilet, al krampen krijgen als je maar aan eten ruikt. Je hondsberoerd voelen als je toch een hapje durft te eten. En doodop zijn. Uitgeput van je uit de zetel te heisen en terug naar bed te gaan. Wat een absolute verschrikking.

Het doet anderzijds natuurlijk wel erg goed om te weten dat die dagen achter mij liggen. En dat mijn buik nog wel durft borrelen, maar dat ik aan die verschrikking inmiddels ontsnapt ben. #YouCanDoItToo!

Nu, in die jaren met intense buikpijn heb ik wel een heleboel tips en tricks verzameld die je wat beter doen voelen of herstel bevorderen.

Hieronder geef ik je dan ook graag mijn lijstje en

1. Warmte!

Mijn aller-absolute nummer 1.

Warmwaterkruik
Gerelateerde afbeelding

Al in het ziekenhuis, was dit het enige dat een beetje hielp. In het begin gebruikte ik een kersenpittenkussentje, maar dat blijft niet lang warm. Daarom zijn we vrij snel overgeschakeld op een oldfashioned warmwaterkruik. Ik maak ze meestal erg heet en draai er een handdoek rond. Naarmate de kruik afkoelt kan je ze zonder handdoek gebruiken. Blijft uren warm en is dus stukken handiger dan zo’n kersenpitkussentje.

Bad
Afbeeldingsresultaat voor bad

Als ik echt heel intense krampen heb, ga ik voor een heet bad. Daar zit ik dan in tot mijn buik wat rustiger word. Let wel op als je heel erg uitgeput bent, dat je niet in slaap valt. Been there, done that.

Om je bad ook een nuttige functie te geven, voeg ik vaak wat magnesiumzout toe. Magnesium wordt gebruikt in meer dan 350 processen in je lichaam en kan ook bij ziekte helpen om wat sneller te herstellen. Het helpt te ontspannen en bij vermoeidheid. Na zo’n bad voel ik me vaak verkwikt. Ik bestel mijn zout meestal online. (Disclaimer: ik heb geen enkele band met dit bedrijf, ik ben gewoon erg tevreden over hun product)

2. Ruimte in je buik
Afbeeldingsresultaat voor child pose adriene

Het komt er vooral op neer om fysiek ruimte in je buik te creëren. Dit doe je vooral door op handen en knieën te gaan zitten. Je zal hierdoor merken dat je de krampen veel makkelijker kan opvangen. Je lichaam krijgt letterlijk de ruimte om z’n ding te doen, waardoor buikpijn veel sneller gaat liggen.

Mensen die yoga doen, zullen de kindhouding wel kennen. In dit filmpje toont Yoga with Adriene de positie perfect voor. Dit is eigenlijk een van de meest comfortabele posities bij buikpijn. Sowieso kan ik yoga aanraden als preventieve hulp om je buik wat “losser” te maken en je immuniteit te verbeteren.

3. Massage
Person Doing Massage

Veel mensen masseren hun buik bij krampen, maar vaak kan je beter de rug masseren. Bij hevige krampen masseer je beter je twee flanken of het midden van de rug. De zijkant van je onderrug kan je zelf heel goed masseren. Als je in child pose kan iemand anders dat uiteraard ook heel goed voor je doen. Dit is iets wat overigens ook heel goed werkt bij kleine kinderen of babies.

4. Food!
Water
Fluid Pouring in Pint Glass

Alles begint en staat met wat je eet én drinkt. Bij buikgriep is het vooral belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft. Je kan eventueel ook een beetje honing en wat ongeraffineerd zeezout in je glas doen, zodat je voldoende mineralen en suiker binnenkrijgt. Honing is daarnaast ook antibacterieel, dus dat is mooi meegenomen.

Kleine maaltijden

Om je spijsvertering wat rust te gunnen, kan je best kleine maaltijden die makkelijk verteerbaar zijn eten. Denk aan rijst, getoast (glutvrij-) brood, aardappels, zachtgekookte groentjes zoals brocolli of worteltjes, etc. Vaker eten – en voorkomen dat je maag leeg is – zorgt er ook voor dat je minder misselijk bent.

Gember
Ginger and 2 Lemon Fruit

Ook gemberthee (met citroen) kan helpen als je erg misselijk bent. Kan je echt niet binnen houden, dan kan je er ook voor opteren om een aantal druppels etherische gemberolie op te lossen in kokosolie. Als je dat in je buik masseert, zal dat ook helpen.

Appelazijn
Bragg Appelazijn Troebel Bio 473ml

Heb je veel last van brandend maagzuur? Dan kan zowel komen door een tekort of een overmaat aan maagzuur. Appelazijn helpt bij het herstel van een gezonde zuurtegraad. Los een soeplepel appelazijn op in een glas lauw water en drink dit op op je nuchtere maag of bij je eten.

Gefermenteerde dranken en groenten

En ten slotte, de gefermenteerde dranken en groenten naturlijk! Deze zijn niet alleen de supersterren bij ziekte, maar zeker ook in een gezond voedingspatroon!

Dankzij de fermentatie bevatten deze dranken en potjes overheerlijke groenten extra veel vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten zij ook veel goede bacteriën die kunnen helpen bij het herstel van de balans in je buik. Dagelijks een kleine portie zuurkool of een glaasje kefir kunnen heel erg helpen.

Kombucha gingerbug kefir kvass buikgeluk gingerbeer kimchi zuurkool sauerkraut

Voel je dat je ziekt wordt, dan kan je zelfs elk uur een klein slokje nemen of eten. Het beschermt je tegen ziekteverwekkers, helpt bij je herstel én is nog eens erg lekker.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot de sleutelrol van de vele fermentaties die ik dagelijks nuttig in mijn herstelproces was en is. Dat én gezonde voeding zijn echt mijn redding geweest. Ik probeer dit verhaal dan ook aan zoveel mogelijk mensen door te geven, zodat iedereen terug mag genieten van tonnen Buikgeluk.

Wil je ook graag leren fermenteren? Kijk dan zeker eens bij ons workshopaanbod. Wil je graag wat meer inzicht in welke voeding jouw buikgeluk kan herstellen? Kom eens langs!

2019

Op het eind van elk jaar, blik ik graag eens terug. 2019 was een verrassend jaar, met als persoonlijk hoogtepunten onze quasi afgeronde verbouwing en natuurlijk onze Westkust van de VS-reis in mei. Cruisen met de campervan in nationale parken, wat was dat prachtig.

Mijn eigen buikgeluk was dit jaar beter dan ooit, sinds mijn operaties 6 jaar geleden. En in 2019 had ik het plezier om veelvuldig stukjes buikgeluk door te geven. Bijna 150 mensen werden in mijn workshops gebeten door de fermenteermicrobe. Jullie leerden massaal dranken en groenten fermenteren, en sinds het einde van het jaar ook vegan kaas maken en cocktails-mocktails shaken.

Het doet mij echt ontzettend veel plezier om te mogen horen dat deelnemers zich beter voelen, meer energie en meer buikgeluk hebben. En ook zoveel plezier ervaren in het experimenteren en genieten van het opeten van hun fermentaties. Het doet deugd dat uit de donkerste periode uit mijn leven zoveel lichtpuntjes, zoveel moois kan ontstaan.

In 2019 ben ik ook in alle stilte begonnen met persoonlijke begeleiding en coaching. Ik wilde eerst even kijken of dat iets is dat bij me past, gezien 1-1 of iets leren aan een groep een heel ander verhaal is. Maar yes, wat word ik daar blij van! Mee op zoek gaan naar wat werkt voor iemand – want iedereen is anders – en zien dat het werkt, wow! Het is uitdagend, maar ook de voldoening is heel erg groot. Andere mensen begeleiden in hun proces naar meer energie, en (buik-)geluk, geeft zin aan het verhaal dat ik heb doorgemaakt. Niet dat ik het nog eens zou willen over doen, maar het is het dan toch allemaal waard geweest.

In 2020 hoop ik dan ook om via workshops en persoonlijke begeleiding nog meer mensen te mogen bereiken en te mogen bijdragen aan hun energie, buikgeluk en gelukkig zijn. Het leven is te kort om je slecht te voelen. En ik geloof echt dat voeding, fermentatie en je darmflora/microbioom daar het verschil in kunnen maken.

Ik wens jullie dan ook een bruisend jaar, met tonnen energie, je goed voelen en natuurlijk buikgeluk. Dan heb je alvast de kickstart om er een knallend jaar van te maken.

Heel veel liefs,

Kim

Ps: Hier vind je meer informatie over persoonlijke begeleiding. De nieuwe workshops data vind je hier.

mocktail kombucha workshop fermentatie

Appel spritz

Dit recept is een absolute hit, wanneer ik het ook serveer. Verfrissend in de zomer, sprankelend met de feestdagen. Een absolute aanrader!

Ingrediënten:

  • Ijsblokjes (een handje vol)
  • 2 blaadjes basilicum
  • 2 blaadjes munt
  • 60 ml of ¼ van je glas appelsap
  • 180 ml of ¾ van je glas kombucha

Bereiding:

Doe de basilicum en de munt samen met het appelsap in de cocktailshaker en plet het goed met cocktailstamper zodat de aroma’s goed vrijkomen. Voeg de ijsblokjes toe in de cocktailshaker en schud goed gedurende 5 minuten.

Vul je met de geshakete drank en giet daarna de kombucha erbij. Garneer met een toefje munt en een appelschijfje.

Wil je er een cocktail van maken? Voeg dan 5cl campari toe in je shaker.

Klaar in 5 minuutjes en overheerlijk! Enjoy! 🥂


Nog meer lekkers?

🥂 Wil je de allerheerlijkste kombucha leren maken? Klik hier.

🥂 Meer cocktails en mocktails leren maken? Hierzo!

6 year mark

6 jaar, dat zal het eind deze maand zijn. 26 december 2019 is het 6 jaar geleden dat ik een mysterieuze obstructie kreeg, waar nog steeds de oorzaak niet van achterhaald is. 6 jaar geleden ging mijn hele gezondheid op een paar dagen tijd de dieperik in, tot mijn leven aan een zijden draadje hing.

Het is geen cadeau, dat kan ik je wel vertellen. Om van de dieperik de tocht naar boven aan te vatten. Zeker in die eerste maanden was het zo nefast en donker dat ik me heel vaak afvroeg – vanop de bodem van mijn brokkenput – of ik ooit het zonlicht weer zou kunnen zien.

Ik deel graag een stukje tekst die mijn gevoel in die periode goed samenvat. De wanhoop, angst en pijn.

“Ik zit in de wachtkamer. Maanden heb ik uitgekeken naar een moment om de dokter opnieuw te kunnen spreken. 3 maand om precies te zijn. 3 lange maanden van verscheurende buikpijn, uitputting en algemene malhaise. Maar vandaag kan ik de dokter eindelijk zien. Dat het inmiddels al kwart over elf is en dat ik een afspraak om elf uur had, dat kan me niet deren. Want ik hoop op verlossing. Op een pil die alles beter maakt. Op een antwoord op mijn vragen en op mijn angsten. Ik zoek een schouderklopje, wat begrip, maar vooral oplossingen.

“Huybrecht.” Mijn naam, eindelijk. Ik sta recht en loop samen met mijn moeder de consultatieruimte binnen. Nog geen 15 minuten later sta ik alweer buiten. Met geen antwoorden en nog minder hoop.

Ze hebben geen idee wat er aan de hand is, dus weten ze ook niet wat te doen. “Sommige mensen nemen gewoon hun hele leven lang immodium.” Ik huiver. Want immodium is niet goed. En elke dag een heel leven lang klinkt alsof het, alsof ik, nooit meer beter word(t).

Elke dag heb ik buikloop. Wat een spitsvondig woord trouwens, buikloop, want als de buik in gang schiet mag ik letterlijk lopen. Maar dat terzijde. Al meer dan 6 maand slaat mijn buik tilt bij elke hap die ik neem. Ik kom de dagen nauwelijks door, ik overleef veel meer dan dat ik leef. En niemand weet wat ik er aan kan doen.”

Waarom ik dit deel? Omdat er hoop is. En omdat ik die hoop wil delen. Er is licht aan het einde van de tunnel is, ook al lijkt het soms niet zo.

Uit pure wanhoop, ben ik zelf op zoek gegaan naar de puzzelstukken, naar sleutels om mijn gezond te herwinnen. En die heb ik ook gevonden. In rust, natuur, beweging, voeding en fermentatie. Nee, het is geen rocket science, maar het werkt.

En sindsdien bouw ik aan een lichaam dat steeds sterker wordt. Ik zorg voor de juiste voeding, afgestemd op wat ik nodig heb. En ik fermenteer als een malle, zodat mijn microbioom floreert. Ik zoek, ik tweak, ik optimaliseer. Ik verleg grenzen. Ik vergaar kennis, ik groei. Ik bouw en bouw en bouw.

De tornado in mijn buik is al lang gaan liggen. En ik geniet van de zon op mijn snoet, terwijl ik de tocht naar boven verder zet. Ik kijk naar de eindstreep in de verte en denk: “Als ik straks boven ben, beklim ik die berg die hiernaast ligt.” Op een dag word ik beter dan ooit.

Buikgeluk meets Hills & Mills

Op 7 juli 2018 vond het Buikgeluk en Hills & Mills event plaats. Overdag gaf ik 2 fermentatie workshops summerdrinks, mocktails & limonades en ’s avonds kwamen Papa Kazmi en zijn geweldige team toen Indiaas voor ons koken. Uiteraard was er ook kefirlimonade te verkrijgen! We zorgden voor wel 30 liter. Maar hoe kwam het ook alweer dat we dit evenement georganiseerd hebben?

Toen ik 2 jaar geleden de eerste keer in Delft kwam, had mijn lieve vriendin Hannelore een tafeltje bij Hills & Mills geboekt. Ze had online gelezen dat het niet alleen een gezellig en heerlijk restaurant is, maar dat ze ook erg goed zijn in het bereiden van healthy food en rekening houden met intoleranties. Gezien ik – zoals jullie weten- gluten- en lactose-intolerant ben, is dat laatste voor mij erg belangrijk. Ik was onmiddellijk verliefd op de leuke sfeer, het verrukkelijke eten en bovenal de chefkok himself, Papa Kazmi. Ondertussen ben ik al meerder malen in Delft geweest en bezoeken we steevast Hills & Mills. (Ok, ik geef toe, we zijn erzelfs al 2x in één weekend gaan eten.)

Op mijn laatste blogpost over mijn bezoek aan Hills & Mills vorig jaar, kreeg ik ontzettend veel reactie. Meer dan 20.000 mensen hadden onze post gezien en we kregen wel 100 berichtjes. Zoveel enthousiasme konden we niet negeren! Daarom besloten Batul van Hills & Mills en ik om de landen en handen in elkaar te slaan om samen een geweldig event op poten te zetten.

En zo gebeurde het. Ik huurde de Zuidkant – wat een geweldige plek is dat toch – en plande mijn workshops en het foodevent in. Wat spannend, zouden er wel genoeg mensen komen?

Wel, we hadden niet gedacht dat jullie zo enthousiast zouden zijn! De fermentatieworkshops waren in 3 dagen uitverkocht en ook het foodevent verkocht met 90 foodies nagenoeg uit.

Bedankt voor zoveel liefde!

Recept: creamy pasta goodness

Lazy sunday, dus dan is het tijd om iets nieuws uit te proberen.

Ik wilde al heel lang eens cashewsaus maken maar op de een of andere manier heeft het toch een hele tijd geduurd. Maar vandaag was het dan eindelijk zover en wow, wat is dit lekker! Een hele crèmerige textuur, net als bechamel maar dan 100 keer gezonder. Dit komt zeker nog vaak op tafel.

We maakten een heerlijke glutenvrije pasta klaar met tomaatjes, paprika en asperges overgoten met de smeuige cashewsaus. Om je vinger bij af te likken!

Hoe begin je eraan?

Bereidingstijd: 20 minuten

Cashewsaus

Benodigdheden voor 4 personen

– 200 gr Cashews

– Citroensap

– Scheutje water

– Peper, zout en nootmuskaat

Laat de cashews een paar uur weken (4u is ideaal maar korter kan ook) zodat ze goed zacht worden. Giet het water weg en spoel ze schoon. Blend ze daarna met een scheutje water, citroensap en de kruiden in de blender of foodprocessor. Even proeven en bijkruiden indien nodig.

Pastasaus

Benodigdheden

– 1 ajuin

– 2 teentjes knoflook

– 2 paprika’s

– 1 bussel groene asperges

– 100 gr kerstomaatjes

– 1 pakje (glutenvrije) pasta

Zet wat water op een hoog vuur op om de pasta te koken. Snij ondertussen je groentjes fijn.

Bak de ajuin en knoflook in wat olijfolie kort bruin. Voeg daarna de gesneden paprika en asperges toe. Roerbak je groentjes kort en laat ze daarna even sudderen.

Voeg je pasta toe aan het kokende water.

Als je groentjes beetgaar zijn voeg je tomaten en de cashewsaus toe. Laat 2 minuutjes sudderen.

Giet je pasta af en klaar!

Ter afwerking kan je ook nog een beetje edelgist of kaas over je heerlijke bord smeuïge pasta sprenkelen.

Smakelijk!

 

 

 

 

Count your blessings

Ik word wakker naast jou. Jij staat op, je kust me en vertrekt daarna na je werk. Ik mag nog een uurtje blijven liggen tot mijn alarm afgaat. Als ik wakker wordt piept de zon door ons gordijn. Nuja, gordijn. Het provisoire deken dat eigenlijk dringend eens vervangen hoort te worden door een gordijn, maar dat terzijde. “Hoe is de buik vandaag?”, denk ik. Dat is sinds meer dan 4 jaar steevast de eerste vraag waarmee ik opsta. “Hoe gaat het met je, lichaam? Hoe gaat het, buik?” “Ben je boos vandaag, of ben je blij?” Buik gromt; honger en wat kleine steekjes. Dat is alvast geen slecht begin.

Ik komt recht en zet mijn voeten op de koude vloer. De kat spint luid. Want opstaan, dat betekent knuffels en eten. “Goeiemorgen, kleineke”, zeg ik. Want hoewel ze allesbehalve klein in omvang geworden is, was dat ooit wel zo. Officieel heet ze Maki, maar zo wordt ze hier zelden aangesproken. Kleineke volgt me onder luid gemiauw naar de badkamer, waar blijkt dat ik me eerst nog zal douchen. Niet helemaal tevreden gaat ze op de badkamermat de uitgang bewaken. No way dat ik straks onopgemerkt langs haar kom. De kattenbrokken glinsteren al in haar kleine oogjes.

Als ik daarna frisgewassen beneden kom – en uiteraard de katten eten gegeven heb -, groet de zon mij enthousiast in onze zonovergoten living. Ik zet de muziek aan op onze net geïnstalleerde geluidsinstallatie en maak ontbijt. Ondertussen gaat de bel. PostNL komt mij een portie buikgeluk leveren; een hele doos vol fermentatie ingrediënten. Alles waar mijn fermenten en ikzelf blij van worden.

Als ik even later aan tafel in de zon zit te ontbijten met Yann Tiersen op de achtergrond, besluipt mij weer dat ene gevoel; dankbaarheid. Wat ben ik dankbaar dat ik elke dag naast jou wakker mag worden. Mijn lief, mijn toekomstige. Jij, ik en ons 2 maal viervoertig geluk. Wat woon ik ontzettend graag met jou in dit huis. Een work in progress, maar dan wel een nest dat we samen bouwen. En wat ben ik gelukkig dat we zoveel lieve mensen om ons heen hebben die met ons meebouwen. Mijn lieve ouders die mij al een leven lang ondersteunen in alles wat ik doe, voor mij gezorgd hebben in het diepste van het dal en ook nu in de bres springen waar nodig. Jouw familie die hetzelfde doet voor jou. En dan nog een arsenaal andere familie en vrienden die ons leven zo rijk maken. Schatten die ik mocht bellen in het holst van de nacht, als ik – en vooral mijn lichaam – niet meer wist waar ik het had. Vrienden die taart brachten toen we nog niet wisten dat ik geen gluten en lactose mocht. Vrienden die elke dag smsten hoe het ging en dat nu nog steeds vaak vragen. Of een metekind dat “Meter en tante hè” zegt, en mijn hart dat smelt. En wat ben ik dankbaar om mijn werkgever en mijn team die me steunden vanaf dag 1 en nog steeds als 1 blok achter mij staan. Die mij de tijd geven om te herstellen, zelfs al duurt dat lang. De “wat zouden we je graag meer in Brussel zien”, maar “no pressure” die steevast volgt. Niet vanzelfsprekend, dat realiseer ik me al 4 jaar lang.

En vooral: wat ben ik blij dat ik er nog ben, dat ik dit nog allemaal beleven kan. Dat ik kan fermenteren en zoeken naar buikgeluk, naar pakjes energie, gezonde voeding en naar beter worden. Het had helemaal anders, zomaar gedaan kunnen zijn.

En dus ontbijt ik glimlachend, genietend van de zon op mijn huid. I counted my blessings, turned out I have many.

12